Luetko sinä? -kampanjan voitot Mäntsälään, Poriin ja Hyvinkäälle

Luetko sinä? -kampanja on nyt ratkennut. Tämän vuoden kampanjan voitti Riihenmäen koulun 8F-luokka Mäntsälästä. Toiseksi sijoittui Porin Kuninkaanhaan koulun 8A ja kolmanneksi Pohjoispuiston koulun 8A Hyvinkäältä.

Juuli Niemen novelli Rakkaudesta lajiin sai kahdeksasluokkalaiset pohtimaan uusperheen haasteita, isä–poika-suhteen jännitteitä sekä sitä, miten teini-ikäinenkin tarvitsee isän tukea ja läsnäoloa.

Voittotekstin Ihmisiä itse kukin kirjoitti Maija Joensuu. Teksti on arvioraadin mukaan ehjä ja hallittu kokonaisuus. Kirjoittaja tekee novellista oivaltavia tulkintoja ja avaa hyvin myös lukukokemustaan. Toiseksi sijoittuneen Matilda Mannströmin tekstiä Auta minua, olenhan vasta nuori arvioraati kiittää persoonallisesta tyylistä, koskettavuudesta ja hyvistä tulkinnoista. Kolmanneksi sijoittuneen Ida-Maria Kouhian Kipuilua on raadin mukaan kypsä teksti, jossa näkyy vahva novellin vertauskuvallisen tason ymmärtäminen.

Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Essi Kytöhonka WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta. 

Tänä vuonna loppukilpailu oli melko tasainen. Terävät analyysit novellista sekä hyvin jäsennellyt arviot ilahduttivat raatia. Toisaalta raati kaipasi teksteihin enemmän lukemisen paloa ja oivaltamisen iloa sekä lukijan omaäänistä luentaa.

Lämpimät onnittelut voittajille!

KAMPANJAN VOITTOTEKSTIT

1. sija Ihmisiä itse kukin (Maija Joensuu)
2. sija Auta minua, olenhan vasta nuori (Matilda Mannström)
3. sija Kipuilua (Maria Kouhia)