Luetko sinä? -kampanjan voitot Espooseen, Naantaliin ja Joensuuhun


Luetko sinä? -kampanja on nyt ratkennut. Tämän vuoden voittotekstin Koneeseen kadonnut kirjoitti Josef Seoudi Espoo International Schoolista. Toiseksi sijoittui Orvokki Salonen Naantalin Suopellon koulusta tekstillä Sankaritarina ulkona tästä maailmasta ja kolmanneksi Fanni Linjama Itä-Suomen koulusta Joensuusta tekstillä Todellisuuksien rajoilla

Luetko sinä? -kampanjassa kahdeksasluokkalaiset kirjoittivat arvioita Jukka Behmin novellista Näkymätön, joka kertoo videopeliin katoavasta pojasta. Novelli sai kasiluokkalaiset pohtimaan kohtaamisen tärkeyttä, pelien koukuttavuutta sekä sitä, miten tärkeää teini-ikäisellekin on tulla nähdyksi vanhempiensa silmissä. 

Josef Seoudin voittotekstiä Koneeseen kadonnut arviointiraati kiittää selkeydestä, erinomaisesta aloituksesta ja lopetuksesta sekä osuvasta otsikosta. Teksti tekee raadin mukaan kokonaisuutena vaikutuksen. Se koukuttaa lukijan ja läpivalaisee novellin teemoja onnistuneesti. Myös kielellisesti teksti on hyvä.

Toiseksi sijoittuneen Orvokki Salosen tekstissä Sankaritarina ulkona tästä maailmasta on raadin mukaan tyylillisesti erottuva ja kiinnostava aloitus. Teksti on kokonaisuudessaan napakka, sujuva ja selkeä. Se johdattaa hyvin tarinaan. Tekstissä on taitavia kiteytyksiä ja tulkinnan tiivistä ilmaisua.

Kolmanneksi sijoittuneen Fanni Linjaman teksti Todellisuuksien rajoilla erottuu persoonallisella tyylillään. Siinä on koukuttava aloitus. Tekstistä on hyviä kysymyksiä ja vertauksia, ja novellin tulkinnassa pohditaan intertekstuaalistakin tasoa. Tekstistä näkyy, että novellia on pureksittu useaan otteeseen Aina arviossa ei tarvitse pelkästään antaa vastausta – joskus onkin hyvä vastaamisen sijasta rohkeasti kysyä lisää, raati toteaa.

Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Ulla Huopaniemi-Sirén WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.

Luetko sinä? on kahdeksasluokkalaisille suunnattu kampanja, jonka Suomen Kustannusyhdistys ja Sanomalehtien Liitto järjestivät nyt kahdeksatta kertaa. Kampanjan tavoitteena on edistää kahdeksasluokkalaisten lukemisien ja kirjoittamisen taitoja – ja innostaa lukemaan monipuolisesti. Kampanjaan osallistui tänä vuonna lähes 9000 kahdeksasluokkalaista. Kampanjan voittajat palkitaan koko luokan yhteisellä luokkaretkirahastipendillä.

Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitos kaikille osallistujille!

Kampanjan voittotekstit:

1. sija: Koneeseen kadonnut, Josef Seoudi
2. sija: Sankaritarina ulkona tästä maailmasta, Orvokki Salonen 
3. sija: Todellisuuksien rajoilla, Fanni Linjama