Luetko sinä? -kampanjan voitot Kauhajoelle, Pyhäjoelle ja Merijärvelle

Kahdeksasluokkalaisille suunnattu Luetko sinä? -kampanja on nyt ratkennut. Tämän vuoden voittotekstin Suljetut silmät – ja miten ne avataan kirjoitti Johanna Mämmelä Kauhajoen yhteiskoulusta. Toiseksi sijoittui Peppi Impola Pyhäjoen Saaren koulusta tekstillä Paetako todellisuutta muistoihin? ja kolmanneksi Saana Röyttä Koivupuhdon koulusta Merijärveltä tekstillä Tältäkö näyttää tulevaisuus?

Kampanjassa kahdeksasluokkalaiset kirjoittivat arvioita Siiri Enorannan novellista Fotosynteesi, joka julkaistiin sanomalehdissä syyskuun alussa. Novelli innoitti kahdeksasluokkalaiset pohtimaan ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta.

Johanna Mämmelän voittotekstiä Suljetut silmät – ja miten ne avataan arviointiraati kiittää virheettömästä kielestä, selkeästä näkökulmasta ja hyvästä rakenteesta. Kirjoittaja on ymmärtänyt novellin ytimen eikä sorru esimerkiksi liian yksityiskohtaiseen juonen kuvaukseen. Tekstissä on nerokasta tiivistystä – siinä sanotaan lyhyessä tilassa paljon. Otsikko herättää lukijan uteliaisuuden. Kirjoittaja rinnastaa novellin teemat hyvin myös meidän maailmaamme.

Toiselle sijalle tullut Peppi Impolan Paetako todellisuutta muistoihin? -teksti on arviointiraadin mukaan älykäs ja oivaltava teksti, jossa novellia on tulkittu tarkasti ja herkkyydellä. Tekstissä on kiinnostava, herättelevä aloitus ja kaunis lopetus. Tekstissä näkyy tunne. Kirjoittaja ottaa rohkeasti poliittisesti kantaa ja sitoo novellin teemat tähän päivään.

Kolmannelle sijalle tullut Saana Röytän Tältäkö näyttää tulevaisuus? on hyvin jäsennelty teksti, jossa näkyy vahva novellin ymmärrys. Tekstissä on osattu nostaa esiin novellista olennainen. Siinä on taitavia rinnastuksia tähän päivään ja iskevä otsikko.

Tänä vuonna loppukilpailu oli melko tasainen. Arviointiraati iloitsee siitä, että novellin teemaan oli päästy teksteissä valtaosin hyvin kiinni, vaikka moni pitikin novellia haastavana. Toisaalta raati kaipasi teksteihin lisää kirjoittajan oman äänen kuulumista, rohkeutta ottaa kantaa ja lukemisen paloa.

Tämän vuoden Luetko sinä? -kampanjaan osallistui miltei 10 000 kasiluokkalaista eri puolilta Suomea. Suomen Kustannusyhdistyksen ja Sanomalehtien Liiton yhteiskampanja järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Tavoitteena on innostaa nuoria lukemaan ja kirjoittamaan.

Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Essi Kytöhonka WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.

Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitos kaikille osallistujille!

 

Kampanjan voittotekstit:

1. sija: Suljetut silmät – ja miten ne avataan, Johanna Mämmelä

2. sija: Paetako todellisuutta muistoihin? Peppi Impola

3. sija: Tältäkö näyttää tulevaisuus? Saana Röyttä