Sankaritarina ulkona tästä maailmasta

Tartu kuninkaan käteen ja astu taianomaiseen maailmaan, jossa soturit, hirviöt ja linnanneidot ovat arkipäivää. Jos oma elämä kyllästyttää ja kaipaat seikkailua, astu sisälle peliin, avaa kirja tai tässä tapauksessa sanomalehti. Kun tavallisen teinipojan elämä ja seikkailu täynnä fantasiaa kohtaavat, syntyy Jukka Behmin teos Näkymätön. Novelli tempaisee mukaansa maagiseen maailmaan, josta voi löytää ihan mitä vain, kuten vaikka jotain kauan sitten kadotettua. Vapaudella kävellä pois vanhasta elämästään on kuitenkin hintansa...

Jan on aivan tavallinen poika, joka pitää peleistä ja joka ei saa äidiltään tarpeeksi huomiota. Eräänä päivänä mystisessä paketissa saapunut peli Kingdom of Solitude muuttaa kaiken ja Janin entiseen elämään ei ole palaamista. Behmin nerokas kirjoitustyyli ja tapa kertoa todella herättävät tarinan henkiin, vaikka lukiessa jääkin kaipaamaan enemmän yksityiskohtia ja suurempaa kuvaa kertojan ajatusmaailmasta. Kieltä on helppo ymmärtää ja novelli on varmasti mielenkiintoinen riippumatta siitä, kuinka paljon lukee kirjoja.

Tarinan miljöönä on suurimman osan ajasta erillinen maailma, jonka fantasiaelementit, kuten illanvietot, hovielämä ja kuninkaat, luovat tietynlaisen tunnelman, josta ei haluaisi irtautua. Kaiken fantasian ja taikuuden takana on kuitenkin sykähdyttävä tarina vanhan elämän hylkäämisestä ja siitä millaista on, kun oma vanhempi ei tunnu välittävän.

Tarina on kirjoitettu klassisen kaavan mukaan, jossa soturin täytyy voittaa paha tai ikuinen pimeys lankeaa koko maan ylle ja soturille koittaa kuolema. Välillä tarina on hieman ennalta-arvattava, mutta enimmäkseen tavallisen sankarikaavan noudattaminen on sille vain eduksi.

Tarina onnistuu koukuttamaan jo ensimmäisessä lauseessa. On pakko saada tietää, kuinka tarina jatkuu. Vaikka tapahtumat etenevät nopeaa tahtia, on niissä silti helppo pysyä mukana. Lopussa jää janoamaan lisää jatkoa tarinalle ja tietoa siitä, kuinka Jan Vennolle nyt käy.

Novellia lukiessa lukijan iällä tai aikaisemmalla lukukokemuksella ei ole väliä, sillä Behmin tarina vangitsee kenet tahansa fantasian ystävän.
Kiehtova tarina tarjoaa tavallisen teinipojan ongelmien lisäksi täynnä fantasiaa olevan seikkailun, jossa on kyseessä koko valtakunnan kohtalo. Näiden kahden vastakkaisen maailman yhdistämiseen ei kovin moni teos pysty.

Orvokki Salonen
Suopellon koulu 8c, Naantali

Arviointiraadin perustelut: Tekstissä on tyylillisesti erottuva ja kiinnostava aloitus. Teksti on kokonaisuudessaan napakka, sujuva ja selkeä. Se johdattaa hyvin tarinaan. Tekstissä on taitavia kiteytyksiä ja tulkinnan tiivistä ilmaisua.

Takaisin